Αρθρα

                                                                     ΓΥΜΝΙΑ

Πηγή wikipedia : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B9%CE%B1

Γύμνια ή γυμνότητα είναι η κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος δεν φοράει ρούχα ή συγκεκριμένα δεν καλύπτει τα γεννητικά όργανα. Σε ορισμένες κοινωνίες, η μερική γύμνια ορίζεται ως η μη κάλυψη σημείων του σώματος που θεωρούνται σεξουαλικά.

Η γύμνια, ή η απώλεια του τριχώματος του σώματος, ήταν ένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την εξέλιξη των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων από τους ανθρώπινους προγόνους. Για πολλές χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι δεν φορούσαν ρούχα, που εξακολουθεί να είναι ο κανόνας σε ορισμένες απομονωμένες αυτόχθονες κοινωνίες σε τροπικά κλίματα. Η ευρεία υιοθέτηση ενδυμάτων συνέβη μόνο όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε άλλα κλίματα που απαιτούσαν προστασία από τα στοιχεία. Καθώς οι κοινωνίες αναπτύχθηκαν από το να είναι κυνηγοί-συλλέκτες σε αγροτικές, τα ρούχα έγιναν μέρος της πολιτιστικής εξέλιξης καθώς τα άτομα και οι ομάδες διαφοροποιήθηκαν από το κύρος και την τάξη. Στους πρώιμους πολιτισμούς όπως της Αιγύπτου, οι σκλάβοι, τα παιδιά και άλλοι με χαμηλότερη θέση συχνά συνέχισαν να είναι γυμνοί.

Η σύγχρονη κατανόηση της γύμνιας είναι πολιτισμικά περίπλοκη λόγω διαφορετικών εννοιών, δεδομένης της διαφορετικής κατάστασης του γδυσίματος σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη κοινωνία, η γύμνια ορίζεται σε σχέση με τη σωστή ένδυση και όχι σε σχέση με συγκεκριμένα μέρη του σώματος που εκτίθενται. Για τους ανθρώπους, η γύμνια και η ένδυση συνδέονται με πολλές πολιτιστικές κατηγορίες, όπως η ταυτότητα, η ιδιωτικότητα, η κοινωνική θέση και η ηθικότητα.

                                               Γυμνό και σύγχρονη ζωή

Στις δυτικές κοινωνίες, υπάρχουν δύο αντιφατικές πολιτιστικές παραδόσεις που σχετίζονται με τη γύμνια. Το πρώτο προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες, που είδαν το γυμνό σώμα ως τη φυσική κατάσταση και ως ουσιαστικά θετικό. Η δεύτερη βασίζεται στις Αβρααμικές θρησκείες, οι οποίες θεωρούν τη γύμνια ως επαίσχυντη και ουσιαστικά αρνητική. Οι θεμελιώδεις διδασκαλίες του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ απαγορεύουν την δημόσια και μερικές φορές επίσης την ιδιωτική γύμνια. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής κλασικής και μεταγενέστερων παραδόσεων είχε ως αποτέλεσμα τη δυτική αμφιθυμία, με τη γύμνια να αντιπροσωπεύει τόσο θετικές όσο και αρνητικές έννοιες στην ατομική ψυχολογία, στην κοινωνική ζωή και σε απεικονίσεις όπως η τέχνη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οργανωμένες ομάδες γυμνιστών ή φυσιολατρών εμφανίστηκαν με δηλωμένο σκοπό να επανακτήσουν μία φυσική σύνδεση με το ανθρώπινο σώμα και τη φύση, μερικές φορές σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και σε δημόσιους.

Στην Αφρική, υπάρχει μία έντονη αντίθεση μεταξύ της στάσης απέναντι στη γύμνια στις ισλαμικές χώρες και σε ορισμένες υποσαχάριες χώρες που δεν εγκατέλειψαν ποτέ προαποικιακούς κανόνες.

Στην Ασία, οι κανόνες σχετικά με τη δημόσια γύμνια συνάδουν με τις πολιτιστικές αξίες της κοινωνικής ευπρέπειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αντί να θεωρείται ανήθικη ή ντροπιαστική, η γύμνια εκλαμβάνεται ως παραβίαση της εθιμοτυπίας και ίσως ως αμηχανία. Στην Ιαπωνία, η σωστή συμπεριφορά περιελάμβανε μία παράδοση μεικτών δημόσιων λουτρών πριν από την έναρξη της επαφής με τη Δύση τον 19ο αιώνα και η κατάλληλη ενδυμασία για τους αγρότες και άλλους εργαζόμενους μπορεί να αποτελέσει ένα περίζωμα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Στην Ινδία, οι κανόνες σχετικά με τη σωστή ενδυμασία δεν ισχύει για μοναχούς σε ορισμένες ινδουιστικές και τζαϊνισμικές αιρέσεις που απορρίπτουν τα ρούχα ως κοσμικά.

Οι κοινωνίες χρησιμοποιούν τα ρούχα (ή την έλλειψή τους) ως δείκτη κοινωνικής κατάστασης. Γενικά, οι κοινωνικοί κανόνες σχετικά με τη γύμνια είναι διαφορετικοί για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες. Μόλις τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη το γυναικείο στήθος έγινε μέρος του σώματος που πρέπει να καλυφθεί δημόσια. Τα άτομα μπορεί σκόπιμα να παραβιάζουν κανόνες σχετικά με τη γύμνια, καθώς όσοι δεν έχουν δύναμη μπορούν να χρησιμοποιούν τη γύμνια ως μορφή διαμαρτυρίας και εκείνοι με δύναμη μπορούν να επιβάλλουν τη γύμνια σε άλλους ως μορφή τιμωρίας.

                     Πέντε καλοί λόγοι υγείας για να κοιμόμαστε γυμνοί 

 Υπάρχουν και 3 αρνητικά

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να μην αισθάνονται άνετα να κοιμηθούν γυμνοί ή να θεωρούν ότι είναι μια συνήθεια εντελώς ανθυγιεινή, οι ειδικοί, όμως, μάλλον έχουν άλλη άποψη – Ιδού οι συμβουλές τους σε όσους από εμάς επιθυμούμε να κοιμόμαστε χωρίς ρούχα

Όπως και με όλες τις αποφάσεις της ζωής, η επιλογή του να κοιμόμαστε γυμνοί ή όχι συνεπάγεται κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Φυσικά, ο καθένας γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε το σώμα του και τα επίπεδα άνεσής του, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά εσείς μπορείτε καλύτερα να αποφασίσετε πώς θα περάσετε τις ώρες ανάπαυσης. Για να κάνετε, όμως, την πιο σωστή επιλογή, καλό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τα αρνητικά του να κοιμάστε χωρίς πιζάμες.

                                             


Τα θετικά

Διατηρεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς του ύπνου

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κοιμάται γυμνό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν κοιμόμαστε γυμνοί βοηθάμε το σώμα να διατηρήσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς ύπνου, που περιλαμβάνουν και τους κιρκαδιανούς κύκλους, οι οποίοι είναι το κλειδί για έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Δεδομένου ότι ο ύπνος χωρίς ρούχα μπορεί να βελτιώσει τόσο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και τις αισθητηριακές ενδείξεις, ενδεχομένως να παρατηρήσετε –όταν κοιμάστε γυμνοί- ότι βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου σας. Πράγματι, μελέτη του 2018 υποδεικνύει ότι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω του ύπνου χωρίς ρούχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βελτιώνει την υγεία του κόλπου

Για τις γυναίκες που προτιμούν να κοιμούνται με τα εσώρουχά τους, οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση των πολύ στενών ή υγρών εσωρούχων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μυκητιάσεων. Αν, λοιπόν, ξυπνάτε συχνά ιδρωμένες, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να κοιμάστε χωρίς ή με πολύ πιο άνετα εσώρουχα.

Αυξάνει τη γονιμότητα των ανδρών

Ο ύπνος χωρίς εσώρουχα είναι σίγουρα ωφέλιμος και για τους άνδρες. Έχει υποδειχθεί ότι τα στενά εσώρουχα στους άνδρες συνδέονται με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Μελέτη του 2018 βρήκε ότι οι άνδρες που φορούσαν κυρίως μποξεράκια (ή άνετα εσώρουχα) είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 17% υψηλότερο συνολικά αριθμό από εκείνους που φορούσαν σλιπ ή άλλους τύπους εσωρούχων.

Μας κάνει να νιώθουμε αισθησιακά

Όπως τονίζει και η ειδικός στο σεξ και τις σχέσεις, Karina Karsten, «υπάρχουν και αρκετοί ερωτικοί λόγοι για να κοιμάται κάποιος γυμνός. Θα είστε πιο δεκτικοί στο άγγιγμα και πιο προετοιμασμένοι να βιώσετε την προσωπική ευχαρίστηση. Αφού φοράμε ρούχα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, όταν κοιμόμαστε γυμνοί μπορούμε να έχουμε μια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας όπου μπορούμε να νιώσουμε ακριβώς το σώμα μας με έναν ευάλωτο και άμεσο τρόπο».

Τα αρνητικά

Αυξάνει τα βακτήρια στο κρεβάτι

Αν υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στον ύπνο χωρίς ρούχα, σίγουρα είναι το κομμάτι της υγιεινής. «Ο μέσος άνθρωπος αφήνει αέρια 15-25 φορές την ημέρα, πράγμα το οποίο συμβαίνει συχνά όταν κοιμόμαστε. Όταν, λοιπόν, συμβαίνει εκκρίνονται επίσης ίχνη κοπράνων στο εσώρουχο. Χωρίς αυτό (ή οποιοδήποτε ρούχο), η ύλη αυτή θα πάει κατευθείαν στα σεντόνια.

Αυξάνει τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης

Παρόλο που το σώμα θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των βακτηρίων στο κρεβάτι, οι ειδικοί σημειώνουν, επίσης, ότι και το ίδιο το κρεβάτι ενδεχομένως να αποτελεί «φωλιά» για αλλεργιογόνα που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικιδίων μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στο στρώμα και να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση. Αν, μάλιστα, έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, ο ύπνος χωρίς ρούχα σε τέτοιο περιβάλλον μπορεί να επιδεινώσει πολύ την ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

Ενέχει τον κίνδυνο κρυολογήματος

Ίσως ο πιο προφανής λόγος για να μην κοιμόμαστε γυμνοί είναι ότι μπορεί η θερμοκρασία του σώματος να πέσει τόσο πολύ, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστώντας πιο εύκολο ένα κρυολόγημα. Παρόλο που δεν πρόκειται να αρρωστήσουμε αν απλώς κρυώσουμε λίγο, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι ιοί όπως ο ρινοϊός αντιγράφονται πιο γρήγορα στις χαμηλές θερμοκρασίες. «Αν, λοιπόν, κοιμάστε γυμνοί τον χειμώνα, σιγουρευτείτε ότι έχετε κάποιον να ακουμπάτε για να σας ζεσταίνει», υποδεικνύει η Δρ. Karsten.

Πηγή : https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/245953/pente-kali-logi-igias-gia-na-kimomaste-gimni-iparchoun-ke-3-arnitika/

                                                 Γυμνό στην Γερμανία

Οι Γερμανοί αγαπούν το γυμνισμό, τόσο που τον έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Για τούς Γερμανούς , η «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος» προάγει την αρμονία με τη φύση, και σήμερα μερικοί Γερμανοί κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνοί, αθλούνται γυμνοί, και κάνουν ακόμα και πεζοπορία χωρίς τα ρούχα τους.

Η ενδυματολογική τους απελευθέρωση δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έχει τη δική της ιστορία. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους Γερμανούς, να θέλουν να πετάξουν τα ρούχα τους και να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες, έτσι όπως ακριβώς τους γέννησε η μαμά τους;

Σύμφωνα με άρθρο της δημοσιογράφου Krystin Arneson στο BBC, είτε επισκέπτεσαι μια παραλία γυμνιστών, είτε ένα πάρκο στο Βερολίνο, είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ το γυμνό στην αμερικανική κουλτούρα θεωρείται γενικά κάτι το σεξουαλικό, στη Γερμανία, ο γυμνισμός δεν είναι ασυνήθιστος σε ορισμένες καθημερινές καταστάσεις.

                                         

Πηγή εικόνας : https://medium.com/typewriterintl/relaxing-naked-in-berlin-because-why-not-f69bc6d8e105

Ο γυμνισμός των Γερμανών σε δημόσιους χώρους είναι μια πράξη τόσο αντίστασης όσο και ανακούφισης, όπως εξηγούν Γερμανοί επιστήμονες. «Δεν πρόκειται για την ηδονιστική πλευρά του Βερολίνου αλλά για την «Freikörperkultur», την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος». Η κουλτούρα «FKK», όπως λέγεται εν συντομία, έχει σχέση με την Ανατολική Γερμανία, ωστόσο, ο γυμνισμός στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης ως δημόσια πρακτική, χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

«Δεν πρόκειται για την ηδονιστική πλευρά του Βερολίνου αλλά για την «Freikörperkultur», την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος». Η κουλτούρα «FKK», όπως λέγεται εν συντομία, συνδέεται στενά με τη ζωή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία ή «ΛΔΓ»), αλλά ο γυμνισμός στη Γερμανία ως δημόσια πρακτική χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος» περιλαμβάνει ένα ευρύτερο γερμανικό κίνημα με ξεχωριστό πνεύμα και υπήρξε ιστορικά μια πράξη τόσο αντίστασης όσο και ανακούφισης…

«Ο γυμνισμός είχε μακρά παράδοση στη Γερμανία», επισημαίνει ο Arnd Bauerkämper, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου. Στα τέλη του 20ου αιώνα, το «Lebensreform» («μεταρρύθμιση της ζωής») άρχισε να κερδίζει έδαφος στη Γερμανία. Στην ουσία ήταν μία φιλοσοφία που υποστήριζε τη βιολογική τροφή, τη σεξουαλική απελευθέρωση, την εναλλακτική ιατρική και τη ζωή πιο κοντά στη φύση.

                                         

Πηγή εικόνας : In the nude at Englischer Garten | Photo (detail): © picture alliance / Martina Hellmann

«Ο γυμνισμός είναι μέρος αυτού του ευρύτερου κινήματος, το οποίο στράφηκε κατά της βιομηχανικής νεωτερικότητας, ενάντια στη νέα κοινωνία που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα», πρόσθεσε ο Bauerkämper.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Hanno Hochmuth, αυτό το μεταρρυθμιστικό κίνημα έγινε ιδιαίτερα σημαντικό σε μεγαλύτερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Το 1926, ο Alfred Koch ίδρυσε τη Σχολή Γυμνισμού του Βερολίνου για να ενθαρρύνει την άσκηση γυμνιστών και των δύο φύλων, συνεχίζοντας την πεποίθηση ότι το γυμνό στους εξωτερικούς χώρους, προάγει την αρμονία με τα οφέλη της φύσης και της ευεξίας.

Και ενώ η ναζιστική ιδεολογία απαγόρευσε αρχικά το FKK, θεωρώντας το ως πηγή ανηθικότητας, το 1942 το Τρίτο Ράιχ είχε μαλακώσει τους δημόσιους περιορισμούς για τον γυμνισμό – ωστόσο, φυσικά, αυτή η ανοχή δεν επεκτάθηκε σε ομάδες που διώκονταν από τους Ναζί, όπως οι Εβραίοι και οι κομμουνιστές.

Όμως, μόνο μετά τις δεκαετίες, έπειτα από τη μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας σε Ανατολική και Δυτική, το FKK άνθισε πραγματικά, ειδικά στην Ανατολή. Για τους Γερμανούς που ζουν στην κομμουνιστική ΛΔΓ, όπου περιορίστηκαν τα ταξίδια, οι προσωπικές ελευθερίες και οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών, η FKK λειτούργησε εν μέρει ως «βαλβίδα ασφαλείας», σύμφωνα με τον Bauerkämper. Ενας τρόπος να απαλλαγούμε από την ένταση σε μια βαθιά περιοριστική κατάσταση παρέχοντας λίγο «ελεύθερη κυκλοφορία».

Ο Χόχμουθ, ο οποίος είχε επισκεφθεί παραλίες γυμνιστών με τους γονείς του ως παιδί που μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο, συμφωνεί και αφηγείται τη δική του εμπειρία. «Υπήρχε μία αίσθηση απόδρασης», λέει.

«Οι Ανατολικογερμανοί ήταν ανέκαθεν “εκτεθειμένοι” σε όλες αυτές τις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και τι έπρεπε να κάνουν, όπως να πάνε σε συγκεντρώσεις κόμματος ή να τους ζητηθεί να εκτελέσουν κοινοτικά καθήκοντα τα Σαββατοκύριακα χωρίς αμοιβή». «Για τη Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας, ήταν επιτρεπτός ο γυμνισμός», επισημαίνει ο καθηγητής Άρντ Μπάουερκεμπερ.

                                       

Πηγή εικόνας : https://www.bbc.com/news/av/uk-23405412

Όταν όμως η Γερμανία άρχισε να κάνει άνοιγμα στη Δύση το 1990 και να περιορίζεται το πρώην κομμουνιστικό κράτος, η κουλτούρα της «FKK» άρχισε να αποδυναμώνεται. Τη δεκαετία του ΄70 και του ’80, εκατοντάδες χιλιάδες γυμνιστές γέμιζαν τα κάμπινγκ, τις παραλίες και τα πάρκα. Το 2019, η γερμανική ένωση για την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος» απαριθμούσε μόνο 30.000 εγγεγραμμένα μέλη – πολλά από τα οποία ήταν 50 και 60 ετών.

Ωστόσο, σήμερα, συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στον γερμανικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στην πρώην ανατολική Γερμανία. Για τη Sylva Sternkopf, που μεγάλωσε σε παραλίες FKK στην Ανατολική Γερμανία, η κουλτούρα ελεύθερου σώματος της χώρας αντικατοπτρίζει και προσδίδει ορισμένες αξίες που μεταβιβάζει στα παιδιά της, ιδίως την ανοιχτή σκέψη της χώρας προς τα σώματά τους.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ακόμα βαθιά ριζωμένο στη γενιά μου στην Ανατολική Γερμανία», είπε. «Προσπαθώ επίσης να το δώσω στα παιδιά μου, να τα μεγαλώσω με αυτόν τον τρόπο, να είσαι ανοιχτός προς το σώμα σου και να μην ντρέπεσαι να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι γυμνός, του να δείχνεις τον εαυτό σου γυμνό».

Για τη Sternkopf, το να βλέπεις γυμνά σώματα με μη σεξουαλικό τρόπο βοηθά επίσης τους ανθρώπους να μάθουν να βλέπουν τους άλλους πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση. «Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε άτομα γυμνά, δεν σκέφτεσαι πολύ την εμφάνιση», είπε. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι πιο διαδεδομένο στην Ανατολική Γερμανία γενικά: προσπαθούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι για την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά πάντα προσπαθούμε να κοιτάμε κάτω από αυτή».

                                4 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ

    ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗ , 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Μπορεί η ιδέα της γυμναστικής χωρίς ρούχα να σου φαίνεται γελοία ή και αχρείαστη, αλλά δεν είναι πράγματι έτσι. Η απόφαση να γυμναστείς εντελώς γυμνός ή μόνο με τα εσώρουχα μπορεί να έχει τελικώς αρκετά οφέλη και γι’ αυτό σε χώρες του εξωτερικού είναι πλέον τόσο μόδα, ώστε να υπάρχουν τμήματα γυμναστικής με προαιρετικό ρουχισμό ή αποκλειστικά με γυμνούς συμμετέχοντες. Έχει έτσι κι αλλιώς το ατού να μη σε περιορίζει σε ένα είδος εκγύμνασης και να σου επιτρέπει να διαλέξεις ό,τι εσύ θες, αρκεί να το κάνεις σε κάποιον νόμιμο χώρο, όπως το σπίτι σου ή μία παραλία γυμνιστών.

                                 

Πριν απορρίψεις εντελώς την πιθανότητα να το δοκιμάσεις, δώσε μία ευκαιρία στο να διαβάσεις έστω τα οφέλη της γυμνής γυμναστικής. Φυσικά, αν νιώθεις ότι δεν σου ταιριάζει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιεστείς ή να νιώσεις άσχημα.

Βελτιωμένη στάση σώματος

Τα ρούχα γυμναστικής, ιδιαίτερα τα πιο φαρδιά, κρύβουν εν μέρει ή εντελώς ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας όσο γυμναζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν κάτι στην στάση του σώματός μας είναι λάθος. Αυτό μπορεί, φυσικά, να διορθωθεί και απλά με πιο στενά ρούχα. Ωστόσο, αν είσαι εντελώς γυμνός, θα μπορείς να βλέπεις πιο καλά και την δραστηριότητα των μυών, πράγμα που όχι μόνο θα σε βοηθήσει στην πιο σωστή στάση σώματος, αλλά και θα σε κινητοποιήσει, μιας και θα βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα της άσκησής σου.


Θα νιώσεις πιο ελεύθερο το σώμα σου

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολλές φορές έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να μη φοράμε τα ρούχα μας όταν γυμναζόμαστε. Για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ίσως γιατί δεν αντέχουμε τίποτα πάνω μας λόγω ζέστης. Ίσως γιατί κάτι μάς “κόβει” σε κάποιο σημείο του σώματος μας. Ίσως γιατί νιώθουμε το ύφασμα να κολλάει περισσότερο τον ιδρώτα πάνω μας και να μάς προκαλεί φαγούρα. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί όταν δεν φοράς ρούχα.


Εξοικονόμηση χρημάτων

Οι πιθανότητες λένε ότι ξοδεύεις κάποιο αρκετά μεγάλο ποσό στα ρούχα γυμναστικής σου. Είτε μιλάμε για κολάν και φόρμες, είτε για μπουστάκια. Αυτά τα έξοδα πλέον εξαφανίζονται, όταν γυμνάζεσαι γυμνός. Το μόνο που ίσως χρειαστείς, ανάλογα τη γυμναστική σου, είναι παπούτσια και κάλτσες. Να πούμε, βέβαια, ότι αυτό σημαίνει και λιγότερα πλυντήρια.

Θα αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου

Αυτό είναι γενικότερο όφελος του γυμνισμού. Όσο πιο άνετα νιώθεις με το γυμνό σώμα σου, τόσο περισσότερο αρχίζεις να το αγαπάς και να νιώθεις όμορφα με αυτό. Έρευνα του Journal of Happiness Studies από το 2017 έχει δείξει, εξάλλου, ότι πράγματι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο γυμνοί αισθάνονται καλύτερα με το σώμα του, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αισθάνονται πιο χαρούμενοι.

Πηγή: https://www.oneofus.gr/wellness/gimnastiki/4-ofeli-tis-gymnastikis-choris-roycha/             

Νικόλας , 52 , Κρήτη , Γυμνιστής 

Πολλοί αθλητές αλλά και λάτρεις της γυμναστικής , εκφράζουν μέσα από τις γραμμές του κορμιού τους , την καλλιτεχνικότητα του γυμνού . Δεν είναι ταμπού το γυμνό , δεν είναι ντροπή η γυμνή απόδοση της έκφρασης . Και αυτό τονίζετε πάντα από την ''γλώσσα'' του σώματος. Δείτε τον βραβευμένο αθλητή μας από την Κρήτη , τον Νικόλα , σε μία από τις καλλιτεχνικές εκφράσεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί γδύνονται οι άνθρωποι τα καλοκαίρια;

                                      Γιατί γδύνονται οι άνθρωποι τα καλοκαίρια;           Η ιστορία του, η σχέση του με το σεξ και τα οφέλη...